Nov 18, 2012

◕‿◕✿ So Kawaii: G o t h i c g i r l



Fuh...fuh.. berhabuk sungguh blog ni kan? da berminggu-minggu cci tak hadiahkan doodle tuk korang... almaklumlah bizi sesangat..ini pun sbb nak hilangkan stress ngan tempahan design...alahai...err.. agak-agak korang rindu tak dengan cci. APEE?? tak rindu..uwaaaaaaaa... sedeynya... cci tiap-tiap hari rindu dengan blog ni tau... :P 

err..korang nampak x doll kat atas tu.. ehhe.. cci buat gothic girl.. merah menyalakan.. warna dia sangat2 terserlah... tapi.. kenapa warna ini dipanggil gothic ek.. sapa tau..ehehhe...meh baca ni..




Apa itu Gothic?
Pada awalnya, Gothic bukanlah seperti yang kita kenali sekarang. Eya.. Gothic bukanlah satu cabang aliran music atau fashion. Sebaliknya, Gothic lebih kepada satu medium ideologi. Gothic sebenarnya berasal dari "VisiGoth", yang merupakan nama salah satu puak barbari dari Jerman, puak yang menghuru-harakan Kerajaan Rome ketika itu.
Dan ideologi tersebut terus berkembang secara sekular ke dunia artistic, dengan penggayaan yang gelap dan gloomy dan boleh dilihat pada senireka bangunan-bangunan zaman pertengahan abad, seperti di Andalusia dan Sepanyol.


Puak VisiGoth ( atau Gothic ) mula melebarkan ideologi mereka ke seluruh benua Eropah, dari Scandinavia hingga ke Russia, dan mereka juga bermigrasi keserata dunia dan meninggalkan ideologi seni mereka.


Manakala definisi Gothic secara budaya ( culture ) bagi pencinta Gothic adalah sebagai gambaran depresi, marah, kelam, benci, sedih kecewa dan kegelapan. Semua perasaan ini dijadikan sebagai satu budaya, trend dan music.


Gothic juga mendapat tempat dihati peminat music melalui genre mereka tersendiri. Dengan tona yang mendayu, mellow, gloomy dan lyric yang penuh diisi dengan perasaan benci dan sedih. Eropah merupakan tempat mulanya berkembang music Gothic ini bilamana wujudnya Xandria, Theatre Of Tragedy dan beberapa lagi. 


Music genre ini pada awal kemunculannya, sering dikaitkan dengan amalan"Satanisme" dan mengajar sifat membenci dalam diri. Namun pandangan negative itu dapat ditangkis kerana setiap lyric lagu dalam genre Gothic ini lebih kepada kesedihan dan depression diri. Lyric seperti ini dapat dilihat melalui band Goth seperti Lacuna Coil,Professional Murder Circle, H.I.M dan banyak lagi.



Tapi, music genre ini terdapat pula pecahannya. Seperti Gothic Classic, Gothic Metal,Symphony Goth Metal dan banyak lagi pecahannya yang tidak saia nyatakan disini. Namun, Gothic tidak cenderung ke arah black metal ataupun satanic. Dan kerana berbeza dalam pecahan ideologi dalam music gothic, ini membuatkan halatuju dangenre'nya bercanggah dengan black metal seperti Cradle Of Filth, Dimmu Borgir.

sumber:-  http://insecretlovewedrown.blogspot.com

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

25 comments:

Cikgu Ma said...

siap dengan sejarah lagi ^_^


***mcm mn blockquote ada animasi tu? cerr citerr sket ^_^

dEdEQ dE wIshEs said...

WAH .. KAK CCI .. DEQ BRU TAU NIH PASAL GOTHIC .. HEHE .. AMBOI .. CUN LER GURL GOTHIC TU

umi said...

wah~ gothic girl yg sgt cute... good job cci

xXx chaos xXx said...

ohsem as always sis! ^^

Azzah said...

suka merah n itam tapi tak suka gothic..

Nurmujahidah Ismail said...

yang muja tau gothic ni satu bahasa yang dah pupus,, hehe

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

bini chikiii... hehehe... pelik2 la fesyen dorg

Cik Nas :) said...

cantik :D

zila manaf said...

omey omey hehe

Aina Sofea said...

Tangkap fakta ! Gothic is ... VisiGoth . Okay . Thank you for the doodle and the fact . :D (*Rindu kat CCi !)

munirah :) said...

wah wah , cci buat research pasal gothic la ~
heee , best best !
doodle tu pon omey . nk gigit je :3

Nurul said...

Fulamak! Akak taruk doodle comel tu siap dengan sejarah lagi. Dashyat dashyat. Apa-apa pun doodle tu memang comel. ( Rindu kak Cci ;) )

SiBudakKurus said...

tu diaaaa betul2 gothic ni

shidaR said...

cun la kak cci doodle konsep gothic ni..masuk ngn color dia juga hehee..cunn!!!

shidaR said...

cun la kak cci doodle konsep gothic ni..masuk ngn color dia juga hehee..cunn!!!

BiskOt said...

best tgok akk cci main gradient kt ropol2 baju tu.. :D and,n i love gothic. yay!

dulu sbelum tjebak dodol duyan, rajin gk myampai experessi gothic XD.. (sb masa tu ada geng gothic,lolita bagai) lpstu, ntahla kartun pun xde arah tujuan warna2nya..

Mieya Atiera said...

cantikkkk !

Kesuma Angsana said...

terbaik ni!

keri ikhwan said...

gothic nmpak agak seram..

Nizam Erul said...

konsep gothic niy mcam mnyeram jek .
Hitam dan Merah , huhuhu T^T

shidaR said...

singgah kak cci :)

Mr. Doctor said...

Buruk benor bila tengok anak gadis yg join gothic ni pakao lipstick hitam tuu.. Kalau kiut macam dolly ni xpa gak.. Hoho

syiela said...

cantik.. suka tengok!

♥ Lia Abdillah ♥ said...

smartnye doodle ! btw, harini ade blajar benda baru. kih3

GematriA™ said...

hai tuan blog.

Thanks backlink itu.

btw, doodle tu cantik!

 

Copyright © 2012 Reserved to Gerbang Perkahwinan (Doodle Blog)
Design by Ccicutedesign