Feb 26, 2013

^-^ Top Komentooooor...



Tahniah buat korang.. korang akan dapat bookmark lolita / istanbul dari cci ^_^

nanti email alamat rumah ya.. 

ccicutewm@gmail.com


◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 23, 2013

Segmen Bloglist 12 Jam Oleh Mialiana.com



Pencarian bloglist Mia bermula tepat jam 12.01 tengahari dan akan berakhir jam 11.59 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Bloglist 12 Jam Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini.
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

saya nak header doodle part 1



omey x.. geraaaaaaaaammm sngt tgk doodle mummy comel ni.. ^_^ Dysha.. cci x dulik cci nak jugak.. :P


kalau korang nak join baca syarat2 ni ok..

bahan-bahan
1. follow blog aku (di sidebar)
2. like FB page (di sidebar)
3. buat entry "saya nak header doodle part 1"
4. copy dan paste banner di atas serta backlink kan ke blog aku
5.tinggalkan link entry korang di ruangan komen entry ini
6. berlangsung selama 2 hari 
7. tamat 23/2/2013 jam 24.00
7.Done

habuannya:


so apa lagi join la.. ^_^

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 19, 2013

1st Short Giveaway by Nana


nak join klik banner

ade hadiah menanti korang.. yg pasti best.. jom ar join.. ^_^



◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 18, 2013

✿◕‿◕ Quotes #14: Ucaplah Terima Kasih

-::cartoons are in this album are copyrighted by me. Do not steal, crop or treat this cartoon drawn by you::-

u can take this freebis if u LIKE



http://3.bp.blogspot.com/-4itzOlokSnI/USHYByl5b3I/AAAAAAAAKVg/hlJ3MbZhHM0/s1600/anigif.gif


Pengajaran:- Kita patut bersyukur dengan apa yang kita ada mengikut kemampuan. Usahlah berasa dengki dengan orang lain yang lebih berupaya dan berharta. Masing-masing ada rezki tersendiri. ^_^


http://1.bp.blogspot.com/-hgZN0c5NtiM/USHWkSjM9FI/AAAAAAAAKVE/twCb_NdKsnM/s1600/FM2.png

http://3.bp.blogspot.com/-vIOkFsxK3BQ/USHWkblfdOI/AAAAAAAAKVI/vl8xMT8JmWQ/s1600/FM3.png

jadi diatas tu cci bagi freebies pada korang yer.. ^_^ siapa suke leh amik asal jgn re-Freebies sudahla ek.. ^_^

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 17, 2013

◕‿◕✿ Freebies:- Chakk!!Chakk!!

http://4.bp.blogspot.com/-o8A8dL4CwfM/UR-TLxnI7qI/AAAAAAAAKTg/nQtKACrVYco/s1600/girl.gif

Ni freegift tuk korang leh amik jika suke.. ^_^ byee...kartun ni cci amik di google... free tau.. bkn curik yer.. ^_^ jadi cci kasi trace dlm Ai dan mulakan sesi mewarna.. ^_^

jadi pada sesiapa yg mahu leh amik sini..

http://3.bp.blogspot.com/--vAYnECeDbo/UR-UJm5GIbI/AAAAAAAAKTo/lfTBvKCFOlQ/s400/666307221182.jpg


cute x.. cute kan.. ^_^ ehehe...




◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 16, 2013

Bloglist Blogger Pilihan 2013



jom join weyy.. ^_^ Thanks Deno tag akak.. ehehe..

Tag:- http://nanitheawesome.blogspot.com/
http://www.pinkizluv.com

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

◕‿◕✿ Freebies: Blocking Cupcake

-::cartoons are in this album are copyrighted by me. Do not steal, crop, re-frreebies or treat this cartoon drawn by you::-

u can take this freebis if u LIKE

http://1.bp.blogspot.com/-0jLNXQAbwO8/UR9zjfgWBDI/AAAAAAAAKRM/9eXqUKbY1FY/s1600/cp2.png

http://4.bp.blogspot.com/-QxbL4uymTUI/UR9zjuN0xtI/AAAAAAAAKRQ/g7BsxkqWjEo/s1600/cp3.png 

http://3.bp.blogspot.com/-6f_Cx3oV9-Y/UR9zjV4rKsI/AAAAAAAAKRU/uP3fC5yyv0w/s1600/cp1.png

http://3.bp.blogspot.com/-FEKcJU2kq_8/UR9zkU9WQAI/AAAAAAAAKRg/xDdXlWvGUGw/s1600/cp4.png

http://3.bp.blogspot.com/-QuQ786igHxM/UR9zkvyGZPI/AAAAAAAAKRw/pQ4CuFPCZ4Y/s1600/cp6.png

http://2.bp.blogspot.com/-2rUbf0LbuPY/UR9zkuY9MsI/AAAAAAAAKRo/ADttj0FMuP8/s1600/cp5.png

http://2.bp.blogspot.com/-OXSRheKXIOo/UR9zlcqZdzI/AAAAAAAAKR8/SV1APhQR_60/s1600/cp7.png

http://1.bp.blogspot.com/-n5I3m8zPxlM/UR9zlycY8aI/AAAAAAAAKSE/KkOpeTHMtXo/s1600/cp8.png

hai.. kat sini.. cci bg freebies tuk korang.. tgh rajin.. sambil lepas tension wat design akibat kebekuan otak.. adeh... ^_^ jadi leh amik mana yg korang suka.. ^_^



entry lepas:- http://ccicutedollylicious.blogspot.com/2013/02/quotes-13-teh-vs-coklat.html

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

◕‿◕✿ Quotes #13:- Teh VS Coklat






◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 14, 2013

◕‿◕✿ Freebies:- Gula-Gula Kapas

-::cartoons are in this album are copyrighted by me. Do not steal, crop, re-frreebies or treat this cartoon drawn by you::-

u can take this freebis if u LIKE



http://3.bp.blogspot.com/-P31r-tjX99w/URv8-PkazxI/AAAAAAAAKKo/LHpej1kNIVU/s1600/orange.png

http://4.bp.blogspot.com/-OmPU8bTgstU/URv89xB54SI/AAAAAAAAKKs/yuzNxgMNNlo/s1600/green.png

http://4.bp.blogspot.com/-EktNJo7qIU4/URv8-sss3wI/AAAAAAAAKK0/OBboqD_Nzhs/s1600/pink.png

http://3.bp.blogspot.com/-YCoKz6NmfYE/URv8_ZGILEI/AAAAAAAAKK8/WWGcR0XPeuY/s1600/yelow.png

http://3.bp.blogspot.com/-G1uG1cdPgv0/URv8_FG-EZI/AAAAAAAAKLE/fgL2nKwaSeY/s1600/red.png


hai korang.. da lama cci x bg freebieskan.. jadi cci buatkan freebies untuk korang.. cci buatkan top button gula-gula kapas ehehe...
kat atas tu ada beberapa warna untuk korang pilih..jadi tunggu apa lagi serbu.. ^_^

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 8, 2013

◕‿◕✿ Quotes #12: Syuhh.. Nakal yer...


hai.. korang suke kucin tak? cci suka sangat dengan kucing kerana dia comel tau! ehehehe.
Pada sesiapa yanggeli dengan kucing tu.. harap cuba-cubalah mesra alam dengan binatang kesayangan Rasulullah saw ni ya.. banyak pahalanya.... ^_^

jom baca info yang cci sertakan ini:-


Muslim yang sejati akan menganggap bahawa semua binatang atau haiwan sebagai makhluk ciptaan Allah SWT yang mempunyai hak untuk hidup aman di muka bumi. Makhluk ini dihormati dan disayangi semata-mata kasih sayang Allah SWT kepadanya. Berpaksikan ajaran Islam yang syumul, telah digariskan beberapa adab dengan binatang atau haiwan menurut Islam.

  • 1. Memberi makan dan minum bila ia lapar dan haus
Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda bermaksud, “Dalam masa seorang lelaki (pengembara) sedang berjalan di sebatang jalan terasa makin bertambah dahaganya lalu didapatinya sebuah perigi, dia pun turun ke dalamnya lalu minum kemudian naik semula. Tiba-tiba dilihatnya seekor anjing sedang termengah-mengah terjelir lidahnya sambil menjilat tanah basah kerana dahaganya. (Melihatkan yang demikian) lelaki itu berkata: “Sesungguhnya anjing ini sedang menderita dahaga seperti yang telah aku rasakan.” Dia pun turun ke dalam perigi, lalu mengisi penuh sarung kakinya (yang diperbuat dari kulit kambing) dengan air, kemudian dia membawanya naik dengan menggunakan giginya hingga naik semula. Lalu diberinya minum anjing itu. Maka, Allah menerima amalnya yang baik itu, lalu mengampuni dosanya.” Sahabat Baginda bertanya, “Ya Rasulullah adakah kami akan mendapat pahala juga jika berbuat baik kepada haiwan itu?” Baginda menjawab, “Pada tiap-tiap (makhluk yang hidup) yang lembut basah (daging) hatinya ada pahala (bagi orang yang berbuat baik kepadanya).” (Hadis riwayat Muslim)

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Siapa tidak menyayangi, ia tidak akan disayangi.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Sayangilah sesiapa sahaja yang ada di bumi, nescaya kalian disayangi sesiapa sahaja yang ada di langit.” (Hadis riwayat Tabrani dan al- Hakim)

Di dalam hadis lain daripada Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabdanya, “Bahawa seorang perempuan pelacur melihat seekor anjing pada suatu hari yang cukup terik panasnya sedang berpusing-pusing mengelilingi sebuah perigi sambil menjelirkan lidahnya disebabkan dahaganya. Perempuan itu segera mengambil air perigi dengan sarung kakinya (yang diperbuat dan kulit kambing) dan diberi minum kepadanya. Dengan (perbuatan yang baik) itu Allah mengampunkan dosanya.” (Hadis riwayat Muslim)

  • 2. Menyayangi dan mengasihinya
Ketika Rasulullah SAW melihat orang-orang menjadikan burung sebagai sasaran anak panah, baginda bersabda, “Allah melaknat siapa sahaja yang menjadikan sesuatu sebagai sasaran.” (Hadis riwayat Abu Daud dengan sanad sahih)

Rasulullah SAW melarang menahan haiwan untuk dibunuh dengan sabda Baginda, “Barangsiapa yang menyakiti ini (burung) dengan anaknya; kembalikan anaknya padanya.” (Hadis riwayat Muslim)

Rasulullah SAW bersabda sebagaimana kedua hadis di atas kerana melihat burung dan anak-anak akan melalaikan dari mengingati Allah. Ini sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, janganlah harta-hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barang siapa yang membuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang rugi.” (Surah al-Munafiqun, ayat 9)

Rasulullah SAW bersabda, “Kuda terbahagi kepada tiga jenis, seseorang mendapat pahala (kerananya), seseorang yang mendapat pakaian (kerananya), dan seseorang mendapat dosa (kerananya). Adapun orang yang mendapat pahala kerana kuda ialah orang yang mengikatnya di jalan Allah, dan memperpanjangkan talinya di tanah lapang, atau di padang rumput. Maka apa sahaja yang terjadi pada kuda tersebut di tanah lapang atau padang rumput, maka orang tersebut mendapat kebaikan-kebaikan. Jika orang tersebut memutus talinya, kemudian kuda tersebut berjalan cepat satu langkah, atau dua langkah, maka jejak-jejaknya, kotoran-kotorannya adalah kebaikan-kebaikan baginya, serta kuda tersebut bagi orang tersebut adalah pahala. Orang yang mengikatnya kerana ingin memperkayakan diri, namun ia tidak lupa hak Allah di leher, dan tulang punggung kudanya, maka kuda tersebut pakaian untuknya. Sedang orang yang mengikatnya untuk sombong, riya’, dan bermusuhan, maka kuda tersebut adalah dosa baginya.” (Hadis riwayat Bukhari)

  • 3. Berlaku baik ketika menyembelihnya
Cara Islam mengatur hubungan manusia sesama manusia, malah juga hubungan manusia dengan binatang dan seluruh alam ini, adalah bukti kerahmatan itu, umpamanya sewaktu melakukan penyembelihan binatang, Islam telah memberi garis panduan yang lengkap bagaimana melakukannya.

Di antaranya sabda Rasulullah SAW daripada Abu Ya’la Syaddad Ibnu Aus r.a., “Sesungguhnya Allah telah mewajibkan berbuat ihsan ke atas tiap-tiap sesuatu, maka apabila kamu membunuh elokkanlah pembunuhan itu, dan apabila kamu menyembelih maka elokkanlah penyembelihan itu, dan hendaklah salah seorang kamu menajamkan pisaunya dan hendaklah dia menyelesakan binatang sembelihannya.” (Hadis riwayat Muslim)

  • 5. Harus membunuh binatang yang membahaya seperti ular, kala-jengking dan sebagainya
Dari Aisyah r.a., dari Rasulullah SAW sabdanya, “Terdapat lima jenis binatang merbahaya yang boleh dibunuh di luar tanah haram ataupun di dalam tanah haram iaitu ular, gagak, tikus, anjing gila dan helang.” (Hadis riwayat Muslim)

Hadis riwayat Ummu Syarik r.a., katanya, bahawa Rasulullah SAW menyuruhnya untuk membunuh cicak. Dan dalam hadis Ibnu Abu Syaibah: Dia menyuruh. (Sahih Muslim No.4152)

Hadis riwayat Aisyah r.a., bahawa Rasulullah SAW menamakan binatang cicak dengan sebutan ‘fuwaisik’. (Sahih Muslim No.4155)

Pada hakikatnya Islam mengajar umatnya untuk menyayangi binatang bagi kelangsungan hidupnya, walaupun kita diberikan kuasa untuk menguasai mereka (membunuh mereka dengan tujuan yang baik). Ini kerana Islam melarang kita bertindak menyalahgunakan kuasa dengan menganiayai binatang dan memperlakukan mereka sesuka hati.

  • 6. Menunaikan zakat binatang jika cukup nisabnya
Dari Abu Dzar r.a. berkata : Aku telah datang kepada Rasulullah SAW bermaksud, “Demi jiwaku dalam kekuasaan-Nya atau Demi Tiada Tuhan Selain daripada-Nya, atau sebagaimana janji/sumpah. Apabila seseorang memiliki unta, sapi atau kambing/biri-biri, tidak menunaikan haknya (zakatnya), maka pada hari kiamat nanti dia tampak lebih besar dan gemuk dari dirinya yang biasa. Ternak-ternakannya akan memijak-mijaknya dengan telapak-telapak kakinya dan menanduknya dengan tanduk-tanduknya. Setelah selesai rombongan ternakan terakhir memijaknya, maka yang pertama mengulanginya pula, itulah hukuman yang ia perolehi.” (Hadis riwayat Bukhari)

Firman Allah SWT yang bermaksud, “Tidakkah mereka melihat bahawa sesungguhnya kami telah menciptakan bagi mereka dengan kekuasaan kami binatang ternakan untuk mereka miliki dan kami peruntukkan binatang-binatang itu untuk mereka, maka sebahagian daripadanya jadi kenderaan mereka dan sebahagian lagi mereka makan. Dan daripadanya mereka dapatkan manfaat-manfaat yang lain berupa minuman, apakah mereka tidak bersyukur?” (Surah Yasin, ayat 71-73)

  • 7. Tidak melalaikan diri dengan binatang peliharaan sehingga lupa mengingati Allah
Erk... saya kurang pasti akan yang ini. Mungkin saja ada di antara kita yang terlalu leka dengan binatang peliharaan hingga terlupa untuk solat atau berzikir mengingati-Nya, seperti yang telah firman Allah SWT dalam al-Quran yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, janganlah harta-hartamu dan anak-anakmu melalaikan kamu dari mengingat Allah. Barang siapa yang membuat demikian maka mereka itulah orang-orang yang rugi.” (Surah al-Munafiqun, ayat 9)



info kredit untuk :- http://laman-seri.blogspot.com


p/s:- Jadi pastikan korang melayan mereka secara  ini sama saperti Rasulullah  melayan mereka ini kerana mereka juga adalah makhluk allah swt.

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 4, 2013

eSuri: Segmen AKW Feb 2013

eSuri: Segmen AKW Feb 2013: Segmen Kerja@Rumah 2 Febuari 2013 (Sabtu) NAMAPERSONALITI :MazlinaSakhari NAMA BISNES :Ccicute Design LATAR BELAKANG BISNES :bisnes ...






◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

Feb 1, 2013

◕‿◕✿ Kawaii: Istimewanya Hari Jumaat


hari ini adalah hari jumaat iaitu pada 1 hb Febuari, 2013.. sekejap je dah masuk bulan 2 kan...cci harap bermulanya hari ini adalah hari yang mengembirakan buat korang begitu juga cci... :) korang semua apa khabar..cci harap sihat semuanya untuk tak membuangkan masa cci nak kongsi sesuatu buat korang yang mungkin ada yang tidak tahu dan pasti ada yang tahu.. betul tak..  ^_^



Hari Jumaat ataupun hari yang digelar Saiyyidul Ayyam (penghulu segala hari) merupakan hari pilihan Allah S.W.T dalam meletakkan kelebihan dan keistimewaan yang tidak terhingga berkatnya.

Antara peristiwa-peristiwa yang dianggap penting untuk umat Islam mengenai hari Jumaat dalam usaha mempertingkatkan ilmu pengetahuan mengenai sirah Islam adalah:-


  • Dijadikan nabi Adam dan hari turunnya ke bumi serta hari dimana wafatnya baginda.
  • Terjadi hari Kiamat selepas tiupan sangkakala.
  • Pernikahan antara Nabi Adam as dengan Siti Hawa
  • Pernikahan antara Nabi Yusuf as dengan Zulaikha
  • Pernikahan antara Nabi Musa as dengan Shafrawa
  • Pernikahan antara Nabi Sulaiman as dengan Ratu Balqis
  • Pernikahan antara Nabi Muhammad S.A.W dengan Siti Khadijah
  • Pernikahan antara Rasulullah S.A.W dengan Siti Aisyah
  • Pernikahan Sayyyidina Ali as dengan Siti Fatimah


Hari Jumaat sangat besar di sisi Allah, bahkan lebih besar dari hari raya Aidul Fitri dan Aidul Adha, kerana di antara malam dan siangnya tersimpan masa yang paling mustajab, tidak ada tabir penghalang doa insan terhadap Ilahi.



*Subhanallah berapa besarnya keberkatan di hari Jumaatkan ^_^

◕‿◕✿ Terima Kasih singgah baca...kalo senang datangla lagi yer ✿◕‿◕

 

Copyright © 2012 Reserved to Gerbang Perkahwinan (Doodle Blog)
Design by Ccicutedesign